Conducció hivernal: tot allò que has de saber

Divendres, 29 de Desembre del 2017
Consells

A l’hivern regnen el fred i els temporals, així que us proposem alguns consells per practicar una conducció hivernal eficaç i segura.

Conducció hivernal


Aquests dies s’apropa un temporal de fred i neu al nostre país.
Vols saber què has de fer per estar previngut? 

El primer de tot és conèixer la previsió del temps i tenir el cotxe a punt per fer front a aquesta possible borrasca. Per això, dins del cotxe sempre has de dur un joc de cadenes, mantenir la bateria en perfectes condicions (hola, calefacció!), comprovar que els nivells del líquid refrigerant siguin correctes i, per descomptat, portar els pneumàtics adequats i en bon estat.
​Troba el pneumàtic adecuat per a l'hviern amb Michelin al seu cercador!

Troba el teu pneumàtic


Conducció amb pluja

Resulta evident que l’hivern i la climatologia adversa compliquen la circulació per les carreteres i incrementen el risc d’accident. La pluja és un element que requereix la màxima precaució. Si circulem amb el vehicle per una zona inundada d’aigua, és recomanable fer-ho lentament i en primera velocitat per evitar que el motor es mulli, ja que podria arribar a aturar-se. També hem de tenir una cura especial amb l’equip de frens, ja que no acostumen a funcionar amb la mateixa eficàcia quan les rodes estan mullades. Dins de les nostres possibilitats, hem d’evitar passar per sobre dels trams més inundats.

D’altra banda, cal dir que amb la pluja es pot produir l’efecte hidroplanatge, un lliscament sobtat per la gran quantitat d’aigua acumulada, la qual cosa es tradueix en un descontrol ràpid sobre el vehicle. Si et trobes en aquesta situació, tranquil: intenta mantenir la calma, aixeca suaument el peu de l’accelerador i subjecta el volant amb força. 

No t’oblidis d’augmentar la distància de seguretat entre els vehicles i de reduir molt la mitjana de velocitat.  


Conducció amb neu

Si circulem per carreteres en què podem trobar neu, és important portar un joc de cadenes al maleter del vehicle, sempre que no circulem amb pneumàtics d’hivern, ja que en aquest cas no farien falta. La neu és un dels grans enemics del conductor. El vehicle pot fer moviments estranys per la manca d’adherència al paviment; per això, s’aconsella viatjar per rutes principals i autopistes, i evitar circular de nit.

Hem de portat els llums de boira i els curts encesos, i cal augmentar la distància de seguretat respecte de la resta de vehicles. S’ha de conduir amb extrema suavitat i evitar frenar si notem que les rodes patinen. 

En el moment d’aparcar, és important tenir la precaució de deixar les escombretes eixugaparabrises aixecades per evitar que el pes de la neu les trenqui. També és interessant portar un rascador a sobre per al vidre del davant . En el cas dels cotxes més antics, si el pany de la porta es congela pel fred excessiu, es pot escalfar la clau amb un encenedor i introduir-la-hi lentament. 


Conducció amb boira

La presència de boira és un altre dels grans enemics de la conducció a l’hivern. En reduir-se la  visibilitat, la boira és un gran impediment a l’hora de practicar una conducció segura. El primer que cal fer en circular per una zona de bancs de boira és augmentar la distància de seguretat. També hem de reduir la velocitat, encendre els llums antiboira i circular fixant-nos, sobretot, en les línies de la carretera. 


Conducció amb vent

El vent és una condició a la qual no se li dona gaire importància, però cal prendre certes precaucions. En circular per zones de vents forts, és recomanable reduir la velocitat del vehicle al màxim i subjectar amb fermesa el volant, sobretot si s’està avançant un vehicle de grans dimensions. En aquestes condicions, és convenient mantenir el motor del cotxe a un règim de revolucions elevat, perquè la força del motor ajuda a mantenir la trajectòria desitjada.

Si es porta un remolc o una caravana, és necessari multiplicar les precaucions, i, si cal, és millor aturar-se i esperar que la força del vent minvi.

Recomanacions de RODI MOTOR SERVICES      

En cas de temporal extrem, el millor de tot és evitar conduir, però si no és possible, hi ha altres normes de seguretat bàsiques:

  • Cal evitar, tant com sigui possible, circular sota aquestes circumstancies durant la nit.
  • Hem de portar el dipòsit de combustible sempre ple.
  • Millor viatjar acompanyat. També cal preveure una llanterna, el carregador del mòbil, uns aliments calòrics —com ara fruita seca o xocolata— i una manta de viatge. 
  • Planificar la ruta i anar sempre que es pugui per autopistes i vies ràpides.
  • Si la carretera empitjora o es dubta, sempre és millor aturar-se o fer marxa enrere fins que millorin les condicions. 
  • Circular amb els llums encesos i els antiboira. 
  • Evitar els avançaments.
  • A les baixades, cal triplicar o quadruplicar la distància de seguretat normal amb els cotxes precedents
PUJA