Com llegir les lletres d’un Pneumàtic

Llegir un pneumàtic no és cap art. Cada pneumàtic té tota una sèrie de dades impreses a la banda de rodolament que ens ofereixen tota la informació que ens cal saber.

Però, què significa cada dada? Tot seguit, et detallem què significa cada data perquè les tinguis sempre ben presents. Et serà molt útil saber llegir un pneumàtic, sobretot la pròxima vegada que n’hagis de canviar un!

1.   Amplada del pneumàtic

L’amplada del pneumàtic és la mesura, en mil·límetres, de banda a banda del pneumàtic. És el primer número que ens hi apareix.

2.   Perfil del pneumàtic

La segona dada que hi trobem fa referència a la relació entre la secció transversal del pneumàtic i la seva amplada, però expressat en percentatge. En el cas de la imatge, per exemple, indica que l’alçària del pneumàtic correspon al 55% de la seva amplada.

3.   Estructura del pneumàtic

Aquesta dada a vegades passa desapercebuda i fins i tot s’arriba a ometre. Ens indica el tipus d’estructura del nostre pneumàtic. Actualment, sempre és una R (radial), ja que tots els pneumàtics que hi ha avui en dia són radials.

4.   Diàmetre de la llanta

Fàcil, oi? Com el seu nom indica, el diàmetre de la llanta és l’alçària de la llanta en polzades.

5.  Índex de càrrega

Aquesta dada ens indica el pes màxim en quilos que pot suportar el nostre vehicle. En aquest cas, i segons el número que apareix en l’exemple, un vehicle amb aquest tipus de pneumàtics pot suportar fins a 615 kg de pes.

6.  Índex de velocitat

Aquest codi alfabètic correspon a la velocitat màxima que pot assolir el nostre pneumàtic. Un pneumàtic amb un índex de velocitat V permet assolir una velocitat màxima de 214 km/h.

Sabies que…?

  • La mesura del pneumàtic més utilitzada pels fabricants és la 205/55 R16 91V.
  • És possible muntar uns pneumàtics amb uns índexs de càrrega i velocitat superiors als que corresponen. Tot i això, RODI MOTOR SERVICES recomana consultar sempre el manual del fabricant per assegurar que realment es poden instal·lar. 
  • Al contrari del cas anterior, està prohibit muntar un pneumàtic amb un índex de velocitat o carrega inferior al recomanat!
  • Algunes marques, com ara Mercedes o Porsche, tenen marcatges específics que ens indiquen que aquell pneumàtic ha estat dissenyat específicament per a elles. 
  • També pots saber quin any i quina setmana s’ha fabricat el pneumàtic

A RODI MOTOR SERVICES pots sol·licitar el teu pressupost de pneumàtics en línia al moment i amb només un clic. A més a més, si aquesta fantàstica guia de lectura no t’ha ajudat prou, pots demanar que et truquem gratis per solucionar qualsevol dubte o respondre qualsevol pregunta que tinguis sobre els teus pneumàtics. 

Perquè recorda que els pneumàtics són l’únic punt de contacte amb el terra. A la carretera, no te la juguis!