El que has de saber per a conduir el teu amb neu, pluja, boria o vent.

A l’hivern augmenten les possibilitats d’haver d’enfrontar-se a una conducció més imprevista a causa de les condicions climatològiques. En aquest post anem a explicar-te els secrets per a conduir el teu cotxe a l’hivern amb seguretat i tranquil·litat en situació de neu, pluja, boira o vent.

Quines coses has de tenir en compte si vols a conduir el teu cotxe a l’hivern?

El primer de tot és conèixer la previsió de el temps i tenir el cotxe preparat per fer front a aquesta possible adversitat. Una de les primeres coses a tenir en compte és que dins del cotxe sempre has de tenir a mà un joc de cadenes pel que pugui passar. A més, et recomanem comprovar la bateria, el nivell de líquid refrigerant i que comptes amb els pneumàtics adequats.

Necessites un cop de mà amb les teves rodes d’hivern? Troba-les al nostre cercador de pneumàtics.

Conducció amb Pluja

icona pluja

Resulta evident que l’hivern i la seva climatologia adversa compliquen la circulació per les carreteres i incrementen el risc d’accidents. La pluja és un dels elements que requereixen màxima precaució per què redueix la visibilitat i incrementa la distància de frenada.

Primer de tot intenta evitar passar per trams inundats. Si això no és possible, circula amb el cotxe lentament i amb la marxa en primera posició. Això evitarà que el motor es mulli massa i pugui arribar a aturar-se. Tingues especial cura també amb els frens, ja que no funcionaran amb la mateixa eficàcia si els discos son mullats i l’asfalt entollat.

És important que recordis que, a causa de l’abundància d’aigua, es produeix l’efecte aquaplaning. Aquest fenomen es succeeix quan el pneumàtic perd el contacte amb l’asfalt produint un lliscament sobtat no controlable. Si et trobes en aquesta situació, aixeca suaument el peu de l’accelerador i subjecta el volant amb força.

Però, sobretot, amb pluja has de recordar augmentar la distància de seguretat amb els altres cotxes i reduir la velocitat el necessari per mantenir el control del vehicle en tot moment.

Conducció amb Neu

icona neu

Al conduir el teu cotxe a l’hivern per carreteres on pots trobar neu et recomanem portar un joc de cadenes al maleter. No importa l’equipat que portis el cotxe, si és un 4×4 o portes pneumàtics d’hivern. En situacions extremes no hi ha res millor que les cadenes per enfrontar-se a un terreny amb molta neu i gel.

Quan comença a nevar, si portes pneumàtics d’hivern aniràs segur en tot moment.  Els pneumàtics d’hivern estan preparats per mantenir l’adherència quan la temperatura és inferior als 7º i en pràcticament qualsevol situació de neu que puguis trobar-te. No obstant això, en situacions extremes de neu intensa i molt fred és molt recomanable a més sumar-hi unes cadenes.

La neu és un dels grans enemics dels conductors. El cotxe pot fer moviments estranys fàcilment per la falta d’adherència amb el paviment. Condueix amb extrema suavitat i evita frenar si notes que les rodes patinen. De la mateixa manera que succeeix amb la pluja, cal augmentar la distància de seguretat respecte a la resta de cotxes.

Pel que fa a l’enllumenat, porta sempre llums antiboira i llums curtes enceses . És recomanable que si has de fer un viatge amb pronòstic de neu utilitzis sempre vies principals ben il·luminades com autovies i autopistes. Evita circular de nit.

En el moment d’estacionar, és important prendre la precaució de deixar els eixugaparabrises aixecats per evitar que el pes de la neu els trenqui. Un rascador també resulta especialment útil per retirar la neu i el gel del parabrisa davanter quan el cotxe està estacionat.

En els cotxes més antics, degut al fred el pany de la porta pot arribar a congelar-se. Pots intentar escalfar la clau del cotxe amb un encenedor i introduir-la lentament al pany per reactivar el mecanisme.

Conducció amb boira

icona boira

La presència de boira és un altre gran enemic per conduir el teu cotxe a l’hivern. Redueix molt la visibilitat resultant un gran impediment per practicar una conducció segura.

El primer que s’ha de fer quan es circula per una zona de bancs de boira és augmentar la distància de seguretat i reduir la velocitat. Encendre els llums antiboira resultarà indispensable. Tracta de mantenir l’atenció en tot moment i fixa’t bé en les línies que delimiten la carretera.

Conducció amb vent

conduir vent

El vent és una condició a la qual no se li dóna molta importància, però cal prendre certes precaucions. Quan es circula per zones de vent fort has de reduir la velocitat i agafar amb fermesa el volant.

Els avançaments són especialment delicats, sobretot quan es tracta de vehicles de grans dimensions com camions, autocars i tràilers.

En situació de vent fort, és convenient mantenir el motor del cotxe a un elevat règim de revolucions per a què la força del motor ajudi a mantenir la trajectòria desitjada.

Si es porta un remolc o caravana, les precaucions s’han de multiplicar. Si fos necessari és millor fer una aturada i esperar que la força de vent amaini.

Recomanacions de Rodi

En cas de climatologia adversa a Rodi et recomanem seguir les següents normes de seguretat bàsica:

  • Evita circular de nit on la visibilitat és molt més reduïda.
  • Procura portar el dipòsit de combustible sempre ple .
  • Tracta de viatjar acompanyat . També agafa precaucions i fes-te amb una llanterna, el carregador del mòbil, aliments calòrics (fruits secs o xocolata) i una manta de viatge per si fos necessari.
  • Planifica la teva ruta i circula quan puguis per autopistes i vies ràpides.
  • Si la carretera empitjora o tens dubtes, sempre és millor aturar-se i fer marxa enrere fins que millorin les condicions.
  • Circular amb les llums i els antiboira encesos.
  • Evitar els avançaments innecessaris.
  • En carreteres amb pendent o baixada augmenta la distància de seguretat habitual amb la resta de vehicles.