Consells pel manteniment del cotxe aturat durant Estat Alarma.

De vegades les circumstàncies provoquen que no utilitzem el cotxe i l’hagem de deixar aturat durant un període prolongat de temps. Un canvi als hàbits de vida de les persones sol ser el principal motiu per a què això succeeixi: unes llargues vacances, un canvi de residència, un canvi laboral… Actualment som molts els que ens hem vist afectats per l’Estat d’Alarma provocat pel COVID-19.

Molts conductors davant aquesta situació simplement guarden el cotxe a l’aparcament o el deixen estacionat en exteriors ignorant el fet que un cotxe aturat, si no es prenen les precaucions adequades, també es deteriora. El recomanable és que quan el nostre cotxe es més de 7 o 10 dies parat prenguem algunes mesures bàsiques per a què es conservi millor. Per aquest motiu, anem a donar-te una sèrie de recomanacions a seguir per a què el teu cotxe pugui estar aturat de manera segura durant un període prolongat de temps.

Arrenca el cotxe mínim un cop a la setmana.

cotxe aturat encendre

Una de les tasques més senzilles a realitzar per a què el teu cotxe es mantingui en bon estat a nivell mecànic és arrencar-lo i deixar-lo encès durant uns minuts. Això facilita que els elements del motor no perdin la seva dinàmica i que el líquid de frens i l’oli no incrementin la seva densitat.

Mentre tenim el cotxe encès és recomanable fer petites accions com girar la direcció en els dos sentits diverses vegades o pujar i baixar totes les finestres. També és recomanable encendre la climatització o aire condicionat i fer girar els ventiladors al seu màxim nivell durant uns minuts. Si el teu cotxe té climatitzador automàtic opta per canviar manualment les diferents sortides d’aire. L’objectiu serà fer treballar una mica tant el compressor com la resta de components.

Al cap i a la fi, tot es resumeix en fer que els elements mecànics del teu cotxe pateixin menys amb la futura posada en marxa. Això reduirà la possibilitat de provocar falles quan tornis a utilitzar el vehicle amb normalitat.  

La bateria

connectat born bateria cotxe

És possiblement l’element de el cotxe que més pateix quan està estacionat sense ser utilitzat. La bateria aporta l’energia necessària per aconseguir moure el motor d’arrencada que encén el vehicle.

Encara que el teu cotxe estigui aturat la bateria pateix una petita degradació constant . Antigament es recomanava desconnectar-la per evitar la seva degradació, en l’actualitat no és massa aconsellable. Molts cotxes tenen connectats diferents elements electrònics i desconnectar-los de la bateria podria provocar la pèrdua de la seva programació. Alguns d’aquests elements, tot i estar el cotxe apagat, han de seguir alimentant-se de la bateria preparant-se per quan tornem a arrencar.

Si la bateria del teu cotxe no estava en bon estat abans del temps d’inactivitat es veurà molt més afectada que una bateria que estava en bon estat. Un cop tornis a circular apropa’t a un taller Rodi per verificar l’estat de càrrega de la bateria i que no ha perdut part de les seves capacitats.

Vigila la pressió dels pneumàtics.

inflat pressió aire pneumàtics

El bon estat dels pneumàtics és fonamental per gaudir d’una conducció segura. Els pneumàtics et permeten obtenir una adherència adequat a cada corba, una bona acceleració i una frenada a temps. Per tant, la seva conservació durant períodes llargs amb el cotxe aturat resulta d’especial importància.

El problema principal rau en què els pneumàtics, de no fer-se servir, poden arribar a deformar-se. Això es produeix com a conseqüència de suportar el pes de l’automòbil durant molt de temps seguit sobre un mateix costat de la roda. Per evitar-ho s’aconsella incrementar una mica la pressió habitual del pneumàtic i, si és possible, moure el vehicle cada cert temps per a canviar el punt de suport. Així el pes no recau sempre sobre el mateix costat de la roda. 

Encara que amb una simple inspecció visual ens sembli el contrari, tots els pneumàtics van perdent pressió amb el temps. El més recomanable és acostar-se a una àrea de servei o taller per verificar la pressió adequada.

Abans d’estacionar per llarg temps revisa el nivell dels líquids.

comprobació nivell líquid

El cotxe disposa de diversos líquids que també es veuen afectats pel pas del temps. Aquests són l’oli de motor, el refrigerant, eixugaparabrises i el líquid de frens. És molt recomanable que abans de deixar el cotxe aturat comprovis el nivell d’aquests líquids i, en cas d’estar sota mínims, acudeixis al teu centre Rodi més proper per a què te’ls canviïn i anivellin.

Hi ha diversos motius per fer-ho. El més important és detectar petites fuites quan tornis a fer ús del vehicle si comproves que el nivell d’algun d’aquests líquids és inferior a quan vas guardar-lo. D’altra banda, has de tenir en compte que, si ha passat molt de temps des de l’última vegada que el vas fer servir, serà molt recomanable fer un canvi d’oli del motor. El motiu és que l’oli perd les seves propietats amb el pas del temps independentment de si fem servir el cotxe o no.

Guarda el cotxe amb el dipòsit ple.

Ets dels que sempre porta el dipòsit de combustible al límit? Has de saber què no és una bona pràctica, sobretot, si vols que perduri la bomba de combustible. Independentment d’aquest fet, et recomanem no deixar el teu automòbil estacionat durant molt de temps amb el dipòsit buit.

El combustible estancat emet gasos que reaccionen amb l’oxigen existent en el tanc de combustible causant corrosió. Quant més buit estigui el tanc de combustible més quantitat d’oxigen hi haurà al seu interior i, per tant, més probabilitat de corrosió es provoca. Per tant, omplir el dipòsit abans de desar el cotxe és una bona pràctica que t’ajudarà a estalviar-te una elevada futura factura.

Molt millor un cotxe aturat net i sense humitats.

Tan important com el manteniment és guardar el nostre cotxe ben net . Elements com la pols i la brutícia estan plens de bacteris i molècules que desgasten la pintura de la carrosseria. Amb el pas el temps, aquesta pot perdre la seva brillantor i intensitat de color.

No oblidis tampoc l’interior. Un cotxe tancat pot generar mala olor i fins i tot fongs si oblidem al seu interior alguna classe de matèria orgànica. Un bon aspirat abans de deixar-ho guardat evitarà sorpreses desagradables. Si ets dels que fuma quan condueix, buida el cendrer i deixa-ho ben net, quan tornis a fer ús del cotxe ho agrairàs.

A part de realitzar aquesta neteja, et recomanem demanar cita a un centre Rodi per fer una desinfecció completa del vehicle amb Ozó. L’ozó és una substància oxidant molt potent que es fa servir, fins i tot, a quiròfans per desinfectar, eliminant virus i bacteris.

Realitza una petita posada a punt abans d’arrencar.

cotxe comprobació liquids corretges

Finalment, arribarà un moment en què voldràs tornar a gaudir del teu cotxe. Si has seguit totes les nostres recomanacions, només hauràs de seguir unes fàcils passes per reactivar el vehicle i gaudir de nou amb ell.

Abans de res, comprova visualment que tot es troba en bon estat: pressió dels pneumàtics, nivell dels líquids, estat de l’oli, la pintura i els elements elèctrics.

Amb tot això el cotxe estarà preparat per tornar a circular en perfectes condicions. Tan sols faltarà accionar el contacte. Potser, la primera vegada, l’arrencada requereixi un segon intent, però, si has seguit els nostres consells segur que encendrà sense problemes.

Finalment, quan el teu cotxe estigui en marxa i arribi a la temperatura normal de funcionament, puja una mica les revolucions quan estiguis parat. Amb això, expulsarà la carbonissa que hagi pogut quedar al circuit de combustió.

Tens problemes amb el teu automòbil després d’un llarg període sense fer-lo servir? Vols que li fem una ràpida posada a punt per a tranquil·litat teva? A Rodi també et podem ajudar a preparar-ho per a un llarg període sense fer-ne ús.

consells manteniment cotxe pasos