Què és l’aquaplaning i com l’evitem?

Hi ha un fenomen molt conegut, popular entre els conductors i temut quan plou que es diu aquaplaning . Quan hi ha temporals forts de pluja, la carretera es converteix en una pista lliscant davant la qual cal tenir posats els quatre sentits. La mala visibilitat i la possible pèrdua de control del cotxe són els principals problemes als que et pots enfrontar quan et trobes amb una situació de pluja torrencial.

Vols la millor protecció contra l’aquaplaning i la pèrdua de control al teu automòbil quan plou? El secret es troba en escollir els millors pneumàticsAl web de Rodi tens disponible tota la nostra extensa oferta. 

Què és l’aquaplaning?

Segur que ho has experimentat en alguna ocasió. Al circular per una carretera mullada, notes que el cotxe cotxe “patina” per uns segons. L’aquaplaning dut a l’extrem provoca una pèrdua de control del cotxe que pot derivar en un greu accident.

Hi ha dos factors clau que provoquen un accident a causa d’aquest fenomen:

  • Els pneumàtics: aquest component és l’únic punt de contacte amb la carretera, per això és tan rellevant. El tipus de pneumàtic que portes és decisiu per a l’adherència de l’automòbil. Com més baixa és la profunditat de el dibuix de les rodes, més fàcil és experimentar aquaplaning. A més, si els pneumàtics estan desgastats o en mal estat, augmentarà el risc de patir aquest fenomen.
  • La velocitat: és més probable patir aquaplaning si circules a velocitats elevades i amb de forma brusca. La millor manera d’evitar emportar-se un ensurt és conduir a una velocitat moderada. Els bassals després d’un dia plujós o fins i tot les primeres gotes abans de la tempesta poden provocar igualment el fenomen de l’aquaplaning.

Altres factors que també influeixen en la probabilitat de patir aquaplaning, encara que molta menor mesura, són el pes de el vehicle i l’estat dels amortidors.

Com evitem el aquaplaning quan plou?

Evitar el fenomen de l’aquaplaning és relativament senzill. Només cal seguir els següents 3 passos clau:

  • Moderar la velocitat
  • Circula amb pneumàtics en bon estat i amb una pressió correcta
  • Disposar d’una bona visibilitat

Toti prenent aquestes precaucions, és possible que hagis d’enfrontar-te a l’aquaplaning. Per fer-ho segueix els següents punts:

  • Subjecta bé el volant. Agafa el volant amb les dues mans i tracta de mantenir-lo en la posició correcta. No giris més del necessari, en cas contrari, el vehicle se’ns pot descontrolar i donar una batzegada.
  • Evita frenar. El primer que se’ns passa pel cap al perdre el control del vehicle sol ser prémer el pedal de fre a fons, però això és justament el que hauries d’evitar. Aixeca el peu suaument perquè la pròpia densitat de l’aigua disminueixi la nostra velocitat i poc a poc sentiràs que ja no llisques.

I recorda… la millor protecció contra l’aquaplaning es comptar amb la millor d’uns bons pneumàtics.