La relació entre el Pneumàtic i el consum de combustible

Els nostres pneumàtics tenen una vida útil concreta. Depenent de la nostra manera de conduir o del manteniment que els hi donem, entre altres factors, se desgastaran abans o després. I quan un pneumàtic pateix un desgast, el que significa que el dibuix perd profunditat i, per tant, les seves propietats d’adherència, augmenta la resistència al rodament. Degut a això, podem experimentar un augment del consum de carburant. 

Part del combustible que consumeix el nostre vehicle s’utilitza per vèncer la resistència de rodament -concretament, un 35%-. Quan els pneumàtics perden la seva adherència degut al seu desgast, aquest consum pot pujar fins a un 50%.

Què hem de tenir en compte a l’hora de canviar els pneumàtics per minimitzar el consum de carburant? 

Existeixen una sèrie de requisits, per anomenar-los d’alguna manera, que han de tenir el pneumàtic nou per a que aquest consum de combustible sigui el menor possible:

  • L’estructura. Els pneumàtics que tenen una banda, uns flancs i una grossor reduïts ofereixen una resistència al rodament menor, d’aquí que el consum també ho sigui.
  • La mida. Com més petit sigui el pneumàtic, menor serà el consum. Tot i així, recorda que sempre has de muntar els models de pneumàtics de mida recomanada pel fabricant del teu vehicle.
  • La pressió. Com no ens cansem de repetir, una pressió inadequada por suposar un desgast prematur pels nostres pneumàtics. Un pneumàtic amb més pressió de la recomanada tindrà una menor banda de rodament, el que significa que patirà menys resistència, però comportarà una pèrdua de tracció i incrementarà el risc de patir punxades.

Com puc estalviar combustible amb els meus pneumàtics?

És convenient canviar els pneumàtics quan presentin signes de desgast o deteriorament, o cada 5 anys depenent sempre del seu estat. A l’hora de canviar-los, aposta per un model que tingui l’etiqueta A d’eficàcia; d’aquesta manera, t’asseguraràs estalviar en combustible. 

En conclusió, tenir uns pneumàtics desgastats és perillós i, a més, suposarà un major despesa de combustible. Per això, quan comencis a notar símptomes de deteriorament, procedeix a la seva substitució.