5 elements del teu cotxe que has de revisar abans de marxar pel pont

Maleta feta, porta de cada tancada amb clau, cotxe… llest? Si ets un dels afortunats que podrà gaudir d’aquest pont de desembre i a més penses desplaçar-te amb el teu cotxe, has d’assegurar-te abans què està en condicions per afrontar el viatge. És igual si aprofites per anar a esquiar o optes per escapar-te una miqueta del fred; el cas és viatjar tranquil i segur. Per això, t’expliquem quins aspectes has de revisar abans de sortir. Perquè quan es tracta de la teva seguretat i de la dels teus, no hi ha excuses que valguin.

1. Els pneumàtics

Encara que sembli obvi, és un dels elements més oblidats. I no ens referim només a ells: el pneumàtic de recanvi també sol passar-se per alt. A l’hora de verificar l’estat de les rodes, recorda que la profunditat del dibuix ha de ser de al menys 1,6mm. Si és inferior a la recomanada, això pot provocar que augmenti el consum del nostre vehicle, així com la distancia de frenada. També podria donar-nos problemes davant l’efecte aquaplaning.  

Un altre factor a tenir en compte abans de viatjar és si existeix la possibilitat de trobar neu o gel per la carretera. En cas que no vagis equipat amb uns pneumàtics d’hivern (amb els que pots estalviar-te les cadenes gràcies a la seva composició i propietats), hauràs de portar un joc de cadenes de neu.

2. Els frens

El sistema de frens del nostre vehicle està format per diverses peces: els discos, les pastilles i el líquid de frens. No té sentit que viatgis amb unes pastilles desgastades perquè no vols invertir en elles; has de tenir en compte que, a la llarga, la substitució d’aquestes peces acabarà sortint ‘he més car, perquè haurà influït en l’estat dels discos i et veuràs obligat a canviar-los, també. 

3. Els líquids

Mai està de més comprovar el nivell dels líquids del teu cotxe. Això significa: oli, refrigerant, frens i fins i tot el líquid pel eixugaparabrises. Recorda que l’oli és crucial per a que el motor segueixi funcionant correctament; el líquid refrigerant evita que es sobreescalfi; el líquid de frens fa possible la transmissió de la força exercida sobre el pedal de fre de les pinces; i el líquid eixugaparabrises manté el vidre net, quelcom fonamental per a la correcta visibilitat, sobretot si tenim en compte que durant el nostre trajecte podem trobar-nos amb pluja o altres fenòmens que alterin la nostra visió. 

4. Les llums

La revisió de les llums del teu cotxe és una cosa que hauries de fer periòdicament. Un mal enllumenat genera una mala visibilitat, i, en conseqüència, pot augmentar la fatiga visual del conductor. Quan netegis el teu cotxe, recorda netejar també els fars: la societat pot reduir la seva eficàcia fins un 10%.

5. La bateria

És un dels elements que més pateix amb les baixes temperatures, així que, abans d’anar-te’n, hauries de pensar en ella i portar el teu cotxe al teu taller RODI més proper per a que puguem comprovar el seu estat. Ningú vol quedar-se tirat amb el cotxe a mig camí (ni enlloc), per culpa de la bateria! 

Plus 1: informa’t sobre el temps que farà. Si t’interessa saber si o no durant el pont per saber si pots fer turisme tranquil·lament, també t’haurien d’interessar les condicions a les que tindràs que enfrontar-te conduint. No és el mateix sortir preparat, sabent que et trobaràs amb una tempesta, que ser sorprès i descobrir, just llavors, que l’eixugaparabrises no funciona!

Plus 2: Assegura’t de portar el kit de seguretat del teu cotxe. Si ens has fet cas i has revisat tots els elements del teu cotxe, en teoria no tindràs cap problema, però sempre pot passar. No surtis sense els triangles d’emergència i les armilles reflectants; un gat hidràulic i un petit kit d’eines per si et toca canviar alguna roda i, ja que estem, un joc de llums i mantes.