Cadiretes infantils: saps com i on fixar-les?

ON HE DE FIXAR LA CADIRETA?

Tot i que la majoria de cotxes no estan preparats per això, el lloc més segur per col·locar qualsevol cadireta infantil és a la plaça central del darrere, lluny de tots els possibles impactes.

El segon lloc més segur de col·locació de la cadireta és als laterals de la fila del darrere. A més a més, la majoria de fabricants hi col·loquen els encoratges Isofix per a certs tipus de cadiretes o cinturons, més adequats o més llargs.

COM HE DE MUNTAR LA CADIRETA?

Amb paciència. Cal seguir les instruccions de muntatge i ancoratge del fabricant al peu de la lletra. Si no estàs segur d’haver-ho fet correctament, repeteix l’operació. Un mal ancoratge pot inutilitzar el sistema de retenció o fins i tot fer-lo més perillós per als nens.

Si el sistema porta fixacions mecàniques Isofix, assegura’t de la seva fixació completa.

Si fas servir el cinturó de seguretat del cotxe com a electe de fixació de la cadireta, assegura’t que el conjunt queda realment ajustat.

Si un cop muntat el conjunt pots desplaçar la cadireta uns quants centímetres cap endavant o cap als costats, això vol dir que la cadireta està mal ancorada. Has de tenir en compte que uns centímetres poden ser molt centímetres en cas d’impacte, en què el pes del nen i de la cadireta es multipliquen per 10 o 20 segons la força de l’impacte, i fins i tot poden arribar a colpejar amb els seients del davant.

Si les cadiretes tenen els seus propis cinturons, haurien de ser com a mínim de tres punts d’ancoratge, tot i que els de cinc punts són els més confortables perquè permeten que els nens viatgin amb més amplitud.

La norma diu que aquests cinturons no han d’estrènyer en excés. Una manera de comprovar la fixació dels cinturons, un cop fixats, és que es pugui passar un dit entre el pit de la criatura i el cinturó.

RODI MOTOR SERVICES ET RECOMANA

Si és possible, tria sempre la plaça central del darrere per col·locar-hi la cadireta infantil.

Siguis escrupolós amb el muntatge i les instruccions d’aquests sistemes i assegura’t que quedi tot correcte.

Intenta que les cadiretes tinguin poc o nul moviment si intentes moure-les un cop muntades.

Tria bé els diversos tipus de sistemes de retenció depenent de l’alçària i del pes dels nens. L’edat és orientativa.