Com actuar davant d’una riuada si vas amb Cotxe

Les pluges torrencials dels últims dies han provocat més d’una riuada i / o carreteres que s’han convertit en veritables rius. En moltes ocasions, això suposa un risc per als conductors, sobretot si ens veiem atrapats enmig del temporal.

Davant el risc d’inundació de la carretera o de riuada, cal disminuir la marxa, estar molt atent al nostre entorn i no posar-se nerviós. És molt important evitar creuar per zones inundades o carrers en què pugui concentrar molta aigua de manera sobtada. Semblarà obvi, però davant de situacions extremes de perill com aquesta, moltes vegades no sabem com reaccionar i el més sensat podria semblar seguir conduint a una velocitat moderada per sortir del tràngol. Quan un vehicle es veu inundat, perd tota la tracció i pot fins i tot ser desplaçat per la força de l’aigua. Així que recorda: és molt més important salvar la vida que el nostre cotxe.

En la mesura del possible, si et veus sorprès per veritable diluvi no deixis el cotxe aparcat en zones amb risc d’inundació.

Elements del vehicle per tenir en compte

Amb aquest temporal, és molt important que asseguris un parell d’elements fonamentals:

  • Els pneumàtics: no cal dir que han d’estar en bon estat: revisa la profunditat del dibuix i assegura’t de portar la pressió adequada.
  • Les escombretes eixugaparabrises: comprova que deixen el vidre net. Una mala visibilitat pot ser fatal per a tu i per a la resta dels ocupants de la via, així com per als vianants.

Si l’aigua ha arribat a entrar a l’habitacle, no intentis posar en marxa el cotxe! L’avaria podria ser fatal. El millor és portar-lo a la teva taller RODI de confiança perquè puguem avaluar l’abast dels danys, que podrien ser irreversibles.

Què fer en cas de veure atrapat

Aquest punt és el més delicat de tots. Ningú vol veure en una situació similar, però en cas de trobar-nos atrapats durant una riuada amb el nostre cotxe, no hem de perdre la calma. Si el moviment de l’aigua és prou com per desplaçar el vehicle i no podem sortir, el millor és posar-se el cinturó de seguretat per anar ben subjecte en cas d’impacte.

Si, per contra, el cotxe s’inunda, hem d’esperar que la pressió s’iguali per poder obrir la porta, o si no, la finestreta.

En resum, precaució al volant i molta calma. Et recomanem estar atent a la previsió meteorològica i informar-te en tot moment del temps si has de fer un desplaçament.