Com distribuir les càrregues dins del teu Cotxe

Tot conductor s’ha trobat en alguna ocasió amb la necessitat de transportar al seu cotxe una quantitat de càrrega superior al que transporta habitualment. Segur que t’has trobat amb aquesta situació en més d’una ocasió: una mudança, el transport d’un moble de dimensions considerables, la compra d’un televisor de grans dimensions, un viatge amb molt equipatge…

Primer de tot has de tenir en consideració que tota càrrega suposa un esforç extra per al teu cotxe. El pes afecta a la inèrcia, la capacitat de frenada, el comportament de la direcció… Per tant, el primer punt a tenir en compte sempre ha de ser que no es vegi compromesa la seguretat del teu cotxe pel transport d’aquesta càrrega.

En l’actualitat existeix una legislació clara respecte com ha d’estar senyalitzada i subjectada una càrrega de grans dimensions al cotxe. Es troba bé definida per la DGT als articles 13, 14 i 15 del Codi de Circulació . De forma resumida la legislació diu que sí es pot transportar càrrega a un cotxe tipus turisme sempre que aquesta no afecti la capacitat de conducció del conductor i no sobresurti de les dimensions de l’automòbil.

Tot i això, no es recomana transportar càrregues de grans dimensions dins d’un cotxe destinat a ús particular. En el seu lloc, el recomanable és fer servir una furgoneta o contractar els serveis d’una empresa de transport especialitzada.

Estàs pensant en fer el manteniment del teu cotxe per guanyar en seguretat? Demana cita prèvia al teu centre Rodi més proper i ens encarregarem de fer una  posada a punt.

Per què no hem de portar objectes grans dins del cotxe?

Existeixen diferents motius de pes per no transportar càrregues pesades de gran volum dins d’un automòbil de forma regular. Tot i que existeix una normativa, la realitat és que la seva presència comporta un gran perill pel conductor i pels passatgers.

cotxe carregat maletes maleter

  • Les proves realitzades per organitzacions com la RACE, el RACC i altres clubs de conductors demostren el gran perill que suposa portar la càrrega dins l’habitacle del cotxe amb la càrrega mal col·locada.
  • En cas d’impacte, els objectes quan surten disparats poden desenvolupar un pes 50 vegades superior a la seva pròpia massa a només 50 km/h .
  • En una col·lisió, un objecte mal assegurat seguirà movent-se quan el cotxe s’aturi. Després d’un impacte el cotxe deforma la seva carrosseria i, amb això, absorbeix gran part de l’energia generada durant la col·lisió. Aquesta absorció de l’energia per part del cotxe no afectarà una càrrega mal subjecta, pel que acabarà sortint disparada i probablement impactant contra algun dels passatgers.
  • Sabies que un sol esquí pot arribar a desenvolupar una força cinètica equivalent a la d’una persona adulta?
  • A velocitats elevades, elements de retenció com els cinturons o els seients poden arribar als seus límits físics i trencar-se. A 120km/h l’energia produïda per l’impacte es multiplica per quatre respecte a circular a meitat de velocitat.

Què has de fer si has de transportar càrregues perilloses a l’interior del teu cotxe?

Una recomanació és preparar-se prèviament per realitzar un transport de la càrrega amb total seguretat. Utilitza cintes tensores si és possible. En cas d’haver de transportar diversos paquets de mida petita dedica uns minuts a col·locar-los per a que quedin immobilitzats. Si cal, fins i tot, pot ser una bona idea realitzar el transport en diverses vegades. En cas d’accident totes aquestes petites mesures poden salvar la teva vida i la de les persones que t’acompanyen.

Finalment, et recomanem no confiar per subjectar la càrrega únicament en dispositius de seguretat com airbags, cinturons de seguretat i altres sistemes que ofereix un cotxe modern . Tots aquests dispositius estan contemplats i dissenyats per protegir i subjectar persones, amb càrregues potencialment perilloses i pesades no podran dur a terme correctament la seva comesa.

cotxe baca superior càrrega

Algunes recomanacions de Rodi abans de sortir de viatge amb el maleter carregat.

Si necessites transportar objectes molt voluminosos evita col·locar-los dins del cotxe o al maleter. El lloc ideal per a aquests objectes serà una baca tancada o un porta-esquís. Mira sempre d’invertir el temps necessari per assegurar la càrrega i presta especial atenció a aquells objectes que puguin superar els 25Kg de pes.

I per finalitzar. No hi ha res més perillós que unir una càrrega perillosa amb un cotxe que no ha realitzat un correcte manteniment. Assegura’t que els pneumàtics, els amortiguadors i els elements de seguretat del teu cotxe es troben en perfecte estat. Necessites que realitzem una posada a punt?