Consells per a la conducció amb pluja

La conducció amb pluja és una conducció especialment delicada i a la qual hem de prestar una atenció extra, ja que l’adherència dels pneumàtics a la superfície mullada disminueix. A més, quan les precipitacions són molt abundants, es pot produir el temut efecte de aquaplaning. Però no només quan la pluja creix, sinó també en els minuts previs a l’aiguat, quan es barreja el plugim amb la pols i el fang a la carretera.

Els elements que hem de tenir en compte

1. Els pneumàtics

Sempre hem de tenir els pneumàtics en bon estat, però més encara quan ens trobem amb condicions meteorològiques com la pluja. Els pneumàtics han de tenir el dibuix i la profunditat exigida per poder evacuar bé l’aigua, així com circular amb la pressió adequada. Si la pressió és menor a la recomanada, el pneumàtic no evacuarà correctament l’aigua.

2. Els frens

L’estat del sistema de frenada (pastilles, discos i líquid de frens), és crucial a l’hora de conduir sobre superfícies lliscants o mullades. Tingues en compte que la distància de frenada augmenta amb la presència de pluja.

3. Els amortidors

El bon estat dels amortidors és essencial per poder mantenir l’estabilitat del nostre vehicle. Tingues en compte que els amortidors són els encarregats de la trajectòria del cotxe, i que per això incideixen en l’adherència a la carretera de l’eix davanter i del darrere.

Consells per conduir amb pluja

1. Ull amb el tipus de conducció

Cops de volant, frenades brusques, velocitat extrema … qualsevol canvi en la velocitat o mobilitat del vehicle queda prohibit un dia de pluja. Com hem dit, l’adherència dels pneumàtics es perd, així que ull amb la conducció agressiva.

2. Lluitant contra el aquaplaning

Es coneix com aquaplaning l’acumulació d’aigua a la carretera, el que crea una “pel·lícula” que provoca que els pneumàtics no puguin evacuar bé l’aigua i es produeixi un lliscament. A més velocitat, doncs, més gran és el risc d’aquaplaning. Per evitar-ho, redueix la velocitat i aixeca el peu del pedal de fre mentre subjectes amb força el volant.

3. Que et vegin

Si circulem durant una tempesta, és fonamental que tant tu com els altres vehicles us veieu uns als altres. La visibilitat es redueix considerablement, i el fet que haguem de recórrer a eixugaparabrises per escombrar les gotetes de pluja tampoc ajuda molt. Per això és tan important verificar el bon funcionament dels fars.

4. La importància de l’eixugaparabrises

Sembla obvi, però molts conductors no li donen importància a l’estat dels eixugaparabrises fins que han de conduir amb pluja. Per això és tan important revisar l’estat de les escombretes de forma periòdica, per assegurar-nos que, quan arribi l’hora de la veritat, podràs conduir sense tenir problemes de visibilitat.