Què és la corretja de distribució?

QUÈ ÉS EL SISTEMA DE DISTRIBUCIÓ?

S’anomena distribució al conjunt de peces que regulen l’entrada i la sortida dels gasos dels cilindres del motor. Aquest sistema ha d’estar perfectament sincronitzat amb el gir del cigonyal i dels pistons per tal que l’obertura i el tancament de les vàlvules es produeixin en sincronització amb la pujada i la baixada dels pistons.

Per aconseguir aquesta sincronització perfecta es recorre a l’anomenada corretja de distribució, que s’encarrega de transmetre el gir del cigonyal amb l’arbre de lleves, que al seu torn activen les vàlvules.

En l’actualitat, l’element més emprat per construir aquestes corretges dentades són el niló i el cautxú reforçats amb cables d’acer o Kevlar, un material d’alta resistència i poca ‘remorositat’. També hi ha vehicles que fan servir cadenes metàl·liques, que són més sorolloses, però a canvi tenen un manteniment pràcticament nul i una vida útil il·limitada, tret d’avaria. 

En canvi, les corretges de niló dentat acostumen a deteriorar-se amb el pas del temps, tant per l’esforç al qual són sotmeses com per les altes temperatures. De fet, també poden fer-se malbé per la manca d’ús. Per això cal prestar la deguda atenció a la corretja i fer-ne el manteniment obligatori, perquè un trencament podria desencadenar en una averia del motor realment greu i cara.

Cada fabricant estableix un període que cal respectar escrupolosament. En línies generals, acostuma a establir-se un període de renovació d’entre 70.000 km i 120.000 km o, si no és possible, una revisió i/o substitució cada cinc anys.

Es tracta d’una operació relativament cara perquè la instal·lació i el calibratge són complexos. Tanmateix, és un d’aquells manteniments que no s’han de passar per alt, ja que ens juguem la integritat del motor. 

RECOMANACIONS RODI MOTOR SERVICES

  • Respecteu escrupolosament el període establert pel fabricant pel que fa al canvi de la corretja de distribució.
  • Feu els canvis de la corretja de distribució en tallers de confiança i especialitzats com ara RODI MOTOR SERVICES.
  • Si viviu en llocs molt calorosos, freds o polsosos, aquestes revisions s’han d’avançar, ja que el deteriorament de la corretja serà més gran.
  • En cas de muntar la cadena de distribució, també té un període de revisió, sobretot en el cas dels sistemes que tenen autotensat de cadena que podria fer-se malbé.