Per què es produeix un desgast irregular als pneumàtics del cotxe?

Hi ha un fenomen que es produeix als pneumàtics del cotxe que, en multitud d’ocasions, agafa per sorpresa molts conductors. Es tracta del desgast irregular del pneumàtics. Un fenomen força habitual que pot reduir la vida útil dels teus pneumàtics enormement.

El desgast irregular del pneumàtic sol produir-se generalment per circular amb les rodes amb una pressió inadequada . Tot i això, hi ha diversos factors més que també poden provocar un desgast irregular a les rodes. Has de tenir present que aquest tipus de problemes redueixen la vida útil del pneumàtics, fins i tot en les marques de major prestigi.

El primer que cal fer és saber detectar si els pneumàtics del teu cotxe presenten un desgast irregular. Si et trobes amb dificultats en aquest punt, què millor que l’opinió d’un professional que et pugui assessorar sobre la situació dels teus pneumàtics. Apropa’t a un taller Rodi Motor Services i deixa’t aconsellar pel nostre equip tècnic especialitzat.

Com pots detectar un desgast irregular als pneumàtics?

Per detectar el desgast irregular de les rodes, la clau està en fer un repàs ocular cada cert temps. És senzill de fer i et traurà poc temps. Quan tinguis clars els punts de referència que has de revisar i com ho has de fer, en pocs minuts sabràs si el teu cotxe gasta els pneumàtics d’una manera descompensada o no.

Comença per comprovar la profunditat del dibuix del pneumàtic que ha de ser superior als 1,6 mm. Les rodes compten als seus solcs amb unes marques anomenades Testimonis del Pneumàtic. Si a causa del desgast, el solc toca el testimoni del pneumàtic, això significarà que està per canviar. I, si les rodes d’un mateix eix presenten diferències en la profunditat del dibuix o un desgast diferent a cada costat, això serà un clar indicatiu que s’està produint un desgast irregular.

pneumàtic usat cotxe

Quin tipus de desgasts hi ha i per què es dona?

Hi ha diversos motius que provoquen un desgast irregular al pneumàtic. Els 3 més habituals són:

1. Una mala pressió

Són molts els conductors que no revisen la pressió dels pneumàtics cada cert temps. La veritat és que s’hauria de revisar després de cada canvi d’estació per gaudir dels pneumàtics en condicions òptimes.

  • Com es manifesta: es desgasten les espatlles del pneumàtic o la part central.
  • Causa que ho provoca:  una mala pressió o una pressió excessiva de la roda.
  • Riscos per la conducció: augmenta la distància de frenat e incrementa el consum de combustible

2. Canvi de pneumàtics

Altres vegades, el desgast irregular es produeix perquè els pneumàtics d’un eix estan completament gastats i, per tant, es produeix un desequilibri en el desgast general de les rodes.    

  • Com es manifesta: un dels pneumàtics té els solcs amb una profunditat inferior als 1,6mm.
  • Causa que ho provoca: retard en el canvi de pneumàtics que acaba afectant als 4 pneumàtics.
  • Riscos per a la conducció: augmenta enormement la distància de frenat i la possibilitat de patir aquaplaning .

3. Mala alineació

Sempre que es realitza un canvi de pneumàtics és fonamental fer una alineació de la direcció. De vegades, després d’agafar un sotrac gran o fer una frenada agressiva, es poden produir desajusto que requereixin un nou alineat. La manca d’alineat provocarà inevitablement un desgast irregular de les rodes.

  • Com es manifesta: desgast irregular als extrems del pneumàtics.
  • Causa que ho provoca: alineació incorrecta.
  • Riscos per a la conducció: augment de la distància en frenat, sobretot en asfalt mullat.
cotxe circulant per carretera

Altres factors que provoquen un desgast irregular de les rodes.

Una altra problema habitual es pot trobar als frens. Això es tradueix sobretot en problemes durant les frenades bloquejant els pneumàtics de manera inadequada i provocant desgast desigual a les seves bandes.

També pot ser que el problema se situï als amortidors. Si aquest component no treballa correctament i no absorbeix les irregularitats de l’asfalt, pot provocar un efecte de desgast als pneumàtics anomenat “dents de serra” .

Per acabar, recorda que perquè puguis treure el màxim partit a les rodes, el seu correcte manteniment és indispensable. Per això has de realitzar les tasques de manteniment adequades que t’aconselli el teu mecànic. Amb això allargaràs la seva vida útil.

Estàs buscant pneumàtics al millor preu? A la web de Rodi Motor Services comptes amb les millors marques del món del pneumàtic a preus imbatibles. Comptem amb ofertes cada setmana. No les deixis escapar!