Tot el que has de saber sobre el líquid refrigerant

El líquid refrigerant, o anticongelant (sí, és el mateix!), és un líquid imprescindible per al nostre vehicle, la funció del qual és doble: per una banda, assegurar-se que el motor es troba sempre a la temperatura correcta (uns 90 ºC), per tal de garantir el seu bon funcionament; i per l’altra, i gràcies a la seva barreja de productes químics, evitar que el líquid es solidifiqui a baixes temperatures, el que provocaria una avaria.

Tal i com et vam explicar en aquest article sobre quan i per què canviar el líquid refrigerant, és important que revisem el seu estat i realitzem un correcte manteniment. Les recomanacions de revisió i/o canvi, però, sempre depenen del fabricant, així que les hauràs de tenir present si no saps quan t’has de plantejar substituir-lo. Per a que et facis una idea, es recomana canviar-lo aprofitant les revisions rutinàries del nostre vehicle, que generalment oscil·len entre els 40.000 o 60.000km, és a dir, cada dos anys.

Quins aspectes hem de tenir en compte a l’hora de revisar el líquid refrigerant?

Has de tenir en compte que el líquid refrigerant pot perdre les seves propietats amb el pas del temps. Això podria provocar que el motor patís un sobreescalfament.

Per evitar que el líquid refrigerant et doni problemes en aquest sentit, això és el que has de comprovar:

  • El nivell de líquid és l’adequat? Un nivell baix pot indicar fugues, així que hauries d’acudir immediatament al teu taller RODI més proper per a que puguem esbrinar què passa. Les principals causes són el desgast prematur de les juntes i maniguets o l’existència d’estanqueïtat en el mecanisme.
  • Revisa també la bomba d’aigua. És un dels components fonamentals per a la refrigeració del motor, i poden produir-se avaries per la pèrdua de líquid o oxidació.
  • No barregis líquids de diferents colors! Si et veus obligat a omplir el dipòsit, es recomana no utilitzar líquids que siguin d’un altre color al que ja portem perquè això evitaria que poguéssim saber si està brut. I res d’afegir-li aigua corrent; podrien crear-se sediments o calcificacions.

De totes formes, a l’hora de canviar el líquid refrigerant es recomana buidar tot el depòsit per tal d’eliminar les restes de líquid antic. Nosaltres podem encarregar-nos d’això, a més de recomanar-te el líquid que millor s’adapti al teu model de vehicle.