Què pots fer i què no quan condueixes en dies de molta calor

Per fi! Les vacances d’estiu cada vegada estan més a prop. Ja tens el cotxe a punt per fer el trajecte? Ha arribat el moment de gaudir de les tan anhelades vacances per anar a la platja, la piscina, viatjar al poble dels avis… Si aquest també és el teu cas i tens pensat realitzar desplaçaments amb el teu vehicle, has de tenir clar que, si no has fet una posada a punt adequada, passaràs molta calor. Per si hi ha cap dubte, el teu millor aliat en aquest context és sens dubte l’aire condicionat. 

Com? ¿L’aire no refreda adequadament? És possible que el teu vehicle necessiti una recàrrega de gas de l’aire condicionat. Fes ara la teva compra online i deixa de passar calor conduint. 

Quan viatges amb cotxe, el millor és mantenir encès l’aire condicionat durant els trajectes que facis. Tot i això, a l’hora de conduir segueixen existint conductors que realitzen pràctiques que poden acabar en una multa. I per descomptat, totes estan recollides i argumentades al Codi de Circulació i Seguretat Vial .

1 – Conduir descalç o en xancletes 

Aquesta negligència és de les més habituals. Però has de saber que si condueixes amb xancletes i t’atura un policia, tens moltes paperetes per emportar-te una multa.

Es considera que conduir descalç o amb xancletes pot interferir negativament al control del cotxe. Per tant, oblida’t d’anar a la platja o la piscina en xancletes directament, i acostuma’t a portar un parell de sabatilles al maleter o alguna bossa perquè puguis canviar-te si ha de conduir. Tingues en compte que la sanció per conduir descalç o amb xancletes ascendeix fins a 80 €.

2 – Treure braços o cames per la finestra

Encara que no t’ho creguis, gestos que veiem a les pel·lícules conduint com donar suport al colze a la finestra o treure el braç per la mateixa també poden ser un motiu de sanció. Però no únicament el conductor ho té prohibit, la resta de passatgers tampoc han de fer-ho. Per tant, res de treure la mà o donar suport els peus al marc de la finestreta com alguns acostumen a fer. 

dona braç finestra cotxe

3 – Conduir un cotxe sense samarreta

Entres al cotxe i descobreixes que s’ha convertit en un forn. Aquesta escena és molt habitual en dies de calor si el teu cotxe ha passat hores aparcat a el sol.

Tot i això, si per casualitat se t’ocorre com a solució conduir una estona sense samarreta has de saber que és una idea molt dolenta. La principal raó per desistir en treure’t la samarreta és que pot comportar-te una multa de fins a 80 €. Però és que a més, en cas de tenir un incident i haver de frenar bruscament, el cinturó de seguretat et pot provocar rascades i cremades a la pell nua. Fins i tot podria causar ferides de gravetat en cas d’accident. Per evitar aquesta mena de situacions, procura portar roba còmoda i fresca.

4 – Beure o menjar mentre es condueix

La hidratació al volant és molt important. Sobretot en mesos de calor com juny, juliol o agost. Tot i això, has de tenir present que per beure o menjar mentre condueixes et pots emportaruna sació. ¿Això vol dir que està prohibit? No, i és estrany que es multi per aquest motiu. Però segons el codi de de circulació, tota activitat que pugui disminuir la teva capacitat de resposta al volant i distreure’t pot ser motiu de sanció.

dona beu cafe cotxe

Si tens gana o et ve la necessitat de hidratar-te, és millor fer una parada a un àrea de descans on beure, menjar i desconnectar del viatge per uns segons. Amb això, guanyaràs en seguretat i t’estalviaràs una possible multa de fins a 100 € .

5 – No llencis les cigarretes per la finestra

A l’estiu, la sequera i les altes temperatures augmenten les probabilitats d’incendi. Per això, està totalment prohibit llençar les cigarretes per la finestra. Sobretot si estan enceses. És un acte de gran irresponsabilitat que està sancionat amb una multa de 200 € i fins a 4 punts de carnet. 

Per acabar, et facilitarem alguns consells ràpids més per gaudir de les teves vacances al 100%:

  • Planifica els teus viatges amb suficient antelació, evitaràs contratemps i sorpreses desagradables.
  • Evita menjar i beure en grans quantitats abans de fer un viatge llarg.
  • Inicia el teu viatge a primera hora del matí per fugir de la calor.

Finalment, i no menys important, assegura’t de portar el teu cotxe ben cuidat. Pneumàtics en bon estat, revisions al dia, ITV en vigor, aire condicionat refredant correctament… Necessites ajuda? Ens tens a la teva disposició per al que necessitis, tan sols has d’agafar cita prèvia al teu taller Rodi Motor Services més proper.