Consells per conduir amb gel un cotxe de forma segura

Conduir amb gel un cotxe és una de les situacions que més risc pot suposar per al conductor durant els mesos d’hivern. De vegades relacionem el gel amb la neu, però no té per què haver nevat per a què aquest perillós element aparegui a la carretera. La forta caiguda de les temperatures durant la nit, la pluja o la presència d’humitat en un ambient fred poden contribuir a l’aparició de gel a la carretera en qualsevol moment.

És important saber com conduir quan ens enfrontem amb el cotxe a una zona que presenta gel a l’asfalt. El primer que has de tenir en compte és que la distància de frenada augmentarà considerablement. Potser el doble o, fins i tot, el triple del que és habitual.

A més, encara que sembli que el cotxe ofereix una bona adherència, les plaques de gel poden estar presents a llocs inesperats i agafar-te totalment desprevingut. Per exemple, a una carretera en plena muntanya quan canvies entre zones de sol i ombra o a les sortides dels túnels.

carretera amb neu i gel

Com conduir amb gel un cotxe

A continuació, et donem alguns consells i trucs per a una millor conducció del teu cotxe en presència de gel:

  1. Compte amb l’accelerador. Quan hi ha presència de gel a la carretera, el pneumàtic necessita una mica més de temps per adherir-se correctament a l’asfalt. Accelerant ràpidament només s’aconsegueix que les rodes girin més ràpid impedint aconseguir l’adherència necessària, el que podria provocar una pèrdua de control del cotxe. Per evitar-ho, accelera poc a poc i tindràs una bona tracció.
  2. Condueix suaument. Redueix la velocitat i intenta conduir amb suavitat. Utilitza el volant per anar guiant el vehicle i evita fer moviments bruscos. Simplement, modera la velocitat i deixa que el cotxe vagi avançant poc a poc. Si llisca de la part posterior en algun moment, no perdis la calma. Retira el peu de l’accelerador per a què els pneumàtics recuperin tracció de nou. D’aquesta manera, el cotxe anirà recuperant per ell mateix la direcció correcta. La major part de vehícles de nova generació compten ja amb funcions d’estabilitat electrònica que impedeixen que el cotxe es desviï de la trajectòria marcada pel volant.
  3. Fes servir els frens amb moderació. Molt important aquest punt! Evita tocar els frens el que puguis. Si frenes bruscament provocaràs una pèrdua d’adherència sobtada i augmentarà el risc de perdre el control del cotxe.

Consells per evitar riscos en la conducció amb gel

  • Respecta sempre el límit de velocitat. És recomanable circular, fins i tot, per sota d’aquest límit. Com més ràpid condueixis més risc de sortir de la calçada tens. Evita imprevistos.
  • Respecta la distància de seguretat aconsellada entre cotxes. Pensa sempre que, si el vehicle que tens davant frena o perd el control, has de ser capaç d’esquivar-lo o detenir la teva marxa a temps.
  • Evita conduir de nit i amb condicions de poca visibilitat.
  • Porta sempre un telèfon mòbil i un carregador. Encara que siguis previsor, mai se sap el que pot passar. Millor tenir una manera de contactar amb algú si et trobes amb una situació no desitjada.

cotxe circulant sobre gel

Vols guanyar en seguretat conduint per carreteres on hi ha risc de trobar gel o neu? La teva millor assegurança són uns bons pneumàtics d’hivern  que t’ofereixen la millor adherència quan les temperatures baixen per sota dels 7ºC. Troba els teus pneumàtics d’hivern al millor preu al nostre Cercador de Pneumàtics .

I a tot això… on hi ha més risc de trobar gel?

El pitjor del gel és que passa completament desapercebut a la carretera i no sabràs que hi és fins que notis un comportament diferent al cotxe. Per aquest motiu, és important saber en quins llocs és més probable trobar-se l’asfalt gelat. Així podràs extremar les precaucions i evitar riscos innecessaris.

  • Quan la temperatura és inferior als 4 ºC el risc de què apareguin plaques de gel s’incrementa enormement.
  • Si fa fred i ha plogut o hi ha humitat persistent és probable que es formin plaques de gel. Si a més circules per zones on amb prou feines toca el sol, les probabilitats de trobar-te’l seran molt més altes.
  • És habitual trobar també gel a les entrades i sortides dels túnels.
  • L’aparició de gel és habitual a cunetes de carreteres sense voral o amb vegetació on es propicia la humitat.

Identificar i prevenir riscos pot ser definitiu per evitar accidents. Mira de ser conscient sempre dels perills i podràs circular amb la màxima seguretat i tranquil·litat.