La batería, principal causa d’avaries a l’hivern

La majoria de les avaries que es produeixen o que necessiten assistència a carretera a l’hivern són causades per la bateria. Per aquest motiu és tan important revisar aquest element abans de l’arribada del fred. La bateria és una de les peces clau pel bon funcionament de l’automòbil, ja que alimenta tots els elements elèctrics del nostre vehicle. Des de els fars, la radio o el GPS fins els seients calefactables o la tecnologia Start-Sto dels cotxes més moderns: són molts els elements que depenen d’ella. El seu estat variarà també segons el tipus de desplaçament que fem, ja que no és el mateix si realitzem trajectes curts i per ciutat que si fem trajectes llargs per carretera.

A l’hivern, però, les necessitats energètiques del nostre vehicle augmenten. Per tant, hi ha menys energia per a carregar la bateria, així que necessitarem una major capacitat d’arrancada per poder posar en marxa el nostre cotxe.

Quins factors causen el deteriorament de la bateria a l’hivern?

  • L’edat de la bateria. A mesura que aquesta element envelleix, el seu rendiment disminueix. La corrosió i la sulfatació impedeixen que la bateria arribi a la seva carga completa. Es considera que les bateries tenen entre quatre i cinc anys de vida útil, així que si ja ha passat aquest temps, hauries d’anar pensant en canviar-la.
  • Utilitzar la batería incorrecta. Semblarà obvi, però a l’hora de canviar la bateria has de tenir en compte que la substitueixes pel model correcte, ja que no tots són iguals. Mida, polaritat… fins i tot les prestacions elèctriques que té el teu vehicle. Tot són aspectes que has de tenir en compte a l’hora de canviar la bateria. La capacitat, la potència d’arrancada en fred i altres aspectes són importants a l’hora d’escollir-la. 
  • Els períodes llargs sense utilitzar el cotxe. Com hem comentat, en molts vehicles moderns la bateria no només funciona per arrancar, si no que ja forma part d’un sistema elèctric més complex que s’encarrega de subministrar energia a altres funcions, i fins i tot subministrar-la quan el cotxe està en repòs. Per això hem d’evitar els períodes llargs sense agafar el cotxe i intentar, almenys, fer un viatge llarg una vegada al mes.
  • No protegir el teu cotxe del fred. Si podem deixar el nostre vehicle sota cobert per les nits o durant uns dies, millor que millor. Estant en un garatge aconseguirem que no pateixi tant, i la bateria també es veurà beneficiada.

En resum, podem dir, doncs, que tan el manteniment d ela bateria a l’hivern com l’elecció d’aquesta en cas que l’haguem de substituir són molt importants. Qualsevol dubte que tinguis, demana cita prèvia o apropa’t al teu taller RODI més proper per a que puguem ajudar-te a escollir la bateria que millor s’adapti a les necessitats del teu vehicle o simplement per poder donar-li un cop d’ull i assegurar-nos que està en perfecte estat.

Fes clic aquí per saber com allargar la vida útil de la bateria del teu cotxe.