Per què cal canviar el Líquid de Frens?

El líquid de frens és un component que té la missió de transmetre la força que exerceixes sobre el pedal de fre cap al sistema de frens de les rodes. El que fa és utilitzar les propietats hidràuliques del líquid per provocar que les pinces de fre es tanquin sobre els discos. És un mètode senzill i fiable que forma part de la indústria de l’automòbil pràcticament des dels seus inicis.

És cert que a l’actualitat disposem de cotxes, que a més inclouen millores com l’ABS o la recuperació d’energia com succeeix en el cas dels vehicles híbrids. Tot i això, la base del mecanisme de sistema de frens ha estat sempre el mateix, encara que sí ha millorat en qüestions de materials, eficiència i seguretat.

Tot i això, algunes coses que sí han variat força des dels primers automòbils ha estat el líquid de frens i les seves propietats. Antigament es feien servir olis minerals i líquids de silici pels frens. Tot i això, en l’actualitat es compon de composicions químiques derivades del poliglicol .

El teu cotxe presenta problemes amb els seus frens? No saps si et toca substituir el líquid ni l’estat dels del teu cotxe? Confia la seguretat del teu vehicle a les mans més expertes. Vine a Rodi Motor Services i gaudeix de grans ofertes en manteniment.

Quines característiques té el líquid de frens?

Una de les seves propietats més destacades és la seva gran resistència a les temperatures . Pot suportar les temperatures elevades que es generen als frens a causa de la fricció tant com les temperatures gèlides, inferiors a 0 graus, dels hiverns més freds. La seva gran característica és que és capaç de comportar-se com un líquid sense importar el clima exterior.

A més, el líquid de frens està dissenyat per absorbir la humitat. Això elimina els possibles efectes que podria provocar la presència d’aigua dins del circuit.

L’aigua bull als 100 graus, de manera que si està present al circuit i es converteix en vapor produiria una pèrdua en l’eficàcia de la frenada, ja que el vapor es un gas que es comprimeix molt més que no pas un líquid.

Teòricament el circuit del líquid de frens és estanc, però per les juntes dels pistons de fre, el dipòsit o, fins i tot, per efecte de la pròpia condensació, l’aigua acaba afectant tot el sistema.

Aquesta característica avantatjosa a nivell mecànic del líquid de frens és també el seu taló d’Aquil·les. Amb el pas el temps el líquid va absorbint humitat i poc a poc va perdent eficàcia i part de les seves propietats. Òbviament, com més antic és un automòbil, més quantitat d’humitat arriba a filtrar dins del circuit de líquid de frens i abans perd les seves propietats aquest element del cotxe.

El líquid de frens pot arribar a suportar fins a un 3% d’aigua. Tot i això, per sobre d’aquest percentatge deixa de ser segur el seu ús reduint dràsticament la seva capacitat de transmetre la força de la frenada. Per aquest motiu, a Rodi Motor Services et recomanem la seva substitució periòdica. Tingues present que, el normal en un cotxe estàndard, és el canvi del líquid de frens cada dos anys.

Consells de Rodi sobre el canvi del Líquid de frens

A Rodi ens preocupem per la seguretat del teu cotxe. Per aquest motiu, et deixem alguns consells per a què tinguis clar què fer en relació amb el líquid de frens:

  • Substitueix-lo mínim cada 2 anys o 20.000 quilòmetres. Per poc que facis servir el cotxe, el líquid de frens tendeix a captar humitat, per tant, el temps té un efecte sobre les seves propietats independentment de l’ús.
  • És un líquid molt corrosiu i tòxic. Deixa que sigui manipulat únicament per un professional. A més, necessita un procés molt concret per poder ser rebutjat i reciclat correctament.
  • Comprova tu mateix el nivell del seu dipòsit. Haurà d’estar sempre entre les marques màximes i mínimes que indica el fabricant. Si baixa al mínim, el sistema podria deixar de ser estanc a més de comportar un perill considerable per la circulació.
  • No barregis líquid de frens de diferents procedències i amb diferents dates de fabricació. La barreja de líquids de diferents dates de fabricació o marques podria comportar una baixada d’eficiència de sistema de frenada en general.

No estàs segur sobre l’estat del líquid de frens del teu cotxe? Demana cita prèvia amb el teu taller Rodi Motor Services i els nostres mecànics especialistes t’assessoraran sobre com realitzar el millor manteniment.