Quan s’ha de canviar la bateria del Cotxe?

No hi ha una resposta concreta per determinar el temps de vida d’una bateria. Depenent del tipus de bateria, del seu ús i les condicions amb què ha de conviure aquest component té una vida útil més o menys llarga. Tot i això, entre els professionals s’estima que la vida útil d’una bateria se situa al voltant dels 4 anys.

La bateria és un element del nostre cotxe que està sotmès a una alta càrrega de treball. El seu correcte funcionament depèn de diversos factors, però, com tot component, té data de caducitat. Si ha començat a fallar, et recomanem visitar la nostra secció dedicada a bateries per al cotxe on t’expliquem tot el que has de saber sobre aquest component.

bateria cotxe canviar

Què pot provocar que la bateria del meu cotxe s’esgoti?

Hi ha diversos factors que poden afectar la durabilitat de la bateria del cotxe. Alguns són:

  • Tipus de conducció. La bateria d’un cotxe no pateix igual si es fa servir el vehicle un cop per setmana durant 10 minuts o si es circula diàriament amb ell més 1 hora. Un cotxe que realitza trajectes curts impedeix recarregar la seva bateria per complet, el que amb el pas el temps es converteix en un desgast prematur per a aquest component.
  • Les temperatures extremes . La calor accelera les reaccions químiques escurçant la vida de la bateria, mentre que el fred pot provocar una disminució en el seu temps de reacció. Temperatures extremes en els dos casos, fred o calor, es tradueixen en un escurçament en la seva vida útil.
  • Els impactes. Si recentment has experimentat un cop amb el teu cotxe (accident, col·lisió, cop fort amb una vorada, xoc amb un altre vehicle…) comprovar l’estat de la bateria és sempre necessari per precaució. Aquest component disposa en el seu interior de líquids corrosius necessaris per al seu funcionament, un impacte podria causar fuites o deixar la bateria exposada a vibracions provocant un deteriorament accelerat. 

Com sé que ha arribat el moment de canviar la bateria del meu cotxe?

Hi ha una sèrie de senyals que són un clar indicatiu que ha arribat el moment de canviar la bateria. Aquests són:

  • L’edat. La vida útil d’una bateria es contempla entre els 4 i els 5 anys d’ús. Si el teu bateria ronda aquesta antiguitat tingues present que acabarà fallat més aviat que tard.
  • Els testimonis lluminosos . Molts cotxes són capaços de detectar els problemes de bateria abans que el component falli definitivament. De fer-ho, el teu cotxe t’avisarà mitjançant els avisos lluminosos del quadre de comandament.
  • Errors de sistemes. Un cotxe disposa de diversos sistemes que s’alimenten de la càrrega de la bateria. Aquests són: els llums, l’aire condicionat, el sistema d’injecció, la bomba de benzina, la ràdio, la centraleta… Si qualsevol d’aquests sistemes presenta errors o comportaments poc habituals pot ser degut a una bateria de cotxe sense prou força.
  • Revisió visual. Observar directament la bateria del cotxe també pot permetre saber com es troba. Si es detecten taques de corrosió o vessaments de líquid, vol dir que té una fuita i s’haurà de substituir. 

Puc fer el canvi jo mateix?

Sí, encara que no et recomanem fer-ho. És millor que acudeixis a un taller perquè una persona qualificada realitzi aquesta tasca i no es produeixin errors ni incidents. Hi ha diversos motius per a això.

Els cotxes més moderns tenen un sistema elèctric complex on no n’hi ha prou amb simplement canviar la bateria vella per una de nova. Molts cotxes necessiten fer una sincronització amb el seu ordinador intern, sense aquesta sincronització presenten errors de funcionament o directament no arrenquen.

D’altra banda, manipular la bateria del cotxe pot resultar perillós per a una persona no qualificada de no prendre les precaucions pertinents. La bateria conté líquids altament corrosius i pot arribar a emetre vapors perjudicials.

bateria cotxe reciclatge

Per finalitzar, hi ha el problema del reciclatge de la bateria antiga. Les bateries de cotxe són components altament contaminants, de manera que és obligatori enviar la bateria antiga a una planta de reciclatge segons estableix la llei del Reial Decret 106/2008 .

Si la bateria del teu cotxe ha començat a fallar o directament el cotxe no arrenca t’aconsellem trucar a la grua i apropar el vehicle al teu taller Rodi més proper. Pots reservar cita en qualsevol moment mitjançant la nostra pàgina web.