Que fer en cas d’Avaria a la Carretera? – Guia Rodi

Molts accidents per atropellament es produeixen en situacions en què els ocupants havien sortit del vehicle, després d’una avaria, una punxada o un accident previ i, normalment, es deuen tant a una falta de precaució com a una senyalització deficient de l’incident. A continuació, trobaràs tota la informació que has de conèixer sobre l’actuació en cas de parada d’emergència i les recomanacions que Rodi Motor Services t’ofereix. Continua llegint!

Com Actuar en Cas de Punxada o Avaria a la Carretera

Aturar el Vehicle en un Lloc Segur

Una parada d’emergència en cas d’avaria a la carretera s’ha de realitzar a la zona més apartada possible de la calçada, mantenint l’espai més gran que es pugui amb el trànsit i lluny de corbes o canvis de rasants que puguin dificultar la visibilitat de la conducció.

Armilla Reflectant

Abans de sortir del vehicle, el conductor (l’única persona que ha de baixar) ha de comprovar que és segur desallotjar el vehicle pels retrovisors i s’equiparà l’armilla reflectant homologada. L’armilla reflectant és imprescindible en un vehicle, ja que en cas d’emergència en vies interurbanes la persona que surti del vehicle sempre ha de portar-la posada. L’incompliment d’aquesta norma no només atempta contra la seguretat, sinó que pot comportar multes de fins a 200 euros.

En el supòsit que el vehicle es detingui en un lloc amb poca visibilitat i que pugui posar en risc la seguretat dels ocupants, és recomanable evacuar i situar-se fora de la calçada (fora de perill), com per exemple, darrere de les tanques de seguretat.

Conductor amb armilla reflectant homologada posant el triangle d'emergència

Senyalitzar l’emergència

Un cop aturat el vehicle s’han d’encendre les llums d’emergència perquè els altres conductors puguin observar l’emergència de lluny i tinguis un major grau de seguretat. A més, també s’ha de senyalitzar el perill amb els triangles d’emergència o la llum d’emergència V16. En el cas de la llum d’emergència, la seva posició serà a la part més alta de l’exterior del vehicle, d’altra banda, en el cas de la col·locació dels triangles d’emergència és la següent:

Senyalització d'emergència amb la llum V16
  • Si l’avaria s’ha produït en una carretera de doble sentit, s’han de col·locar dos triangles (un davant del vehicle i un altre darrere) a una distància mínima de 50 metres.
  • Si l’avaria s’ha produït en una carretera d’un sentit, s’haurà de col·locar només un triangle d’emergència en la part posterior del vehicle a 50 metres.
  • Si l’avaria s’ha produït en una autopista o autovia, no serà obligatori senyalitzar l’emergència amb els triangles. Aquesta modificació es va aprovar el dia 1 de juliol de 2023 i l’objectiu és reduir el nombre d’atropellaments en les carreteres.

La distància de posició per als triangles d’emergència a 50 metres permet als altres conductors visualitzar la situació en què et trobes 100 metres abans. Compte! Si el cotxe s’ha aturat en una corba, una fondària o en un lloc amb mala visibilitat, els triangles han d’estar situats a l’inici de la corba, abans del gual o obstacle perquè els conductors que arribin al punt sàpiguen que es trobaran amb una incidència.

Contactar amb el Servei d’Assistència en Carretera

Un cop revisat que no ha caigut càrrega a la calçada i col·locats els triangles d’emergència o la llum V16 ja es pot contactar amb el servei d’assistència en carretera. En el cas que s’hagi de realitzar un canvi de pneumàtic, sobretot si és al costat esquerre, és millor avançar el vehicle fins a trobar un lloc segur i allunyat de la calçada com una zona de descans. Si desitges conèixer quines són les avaries més freqüents en carretera, no et perdis el següent blog: Avaries més freqüents en carretera.

Servei d'assistència en carretera ajudant en una avaria

Recomanacions de Rodi Motor Services

  • Portar l’armilla dins de l’habitacle per evitar haver de sortir del cotxe sense portar-la posada.
  • Tot i que només és obligatori portar-ne un, és millor comptar amb dues armilles reflectants com a mínim per si els acompanyants també haguessin de sortir del vehicle.
  • Per calcular els 50 metres de seguretat i col·locar el triangle n’hi ha prou amb fer 50 passes.
  • En cas de punxada en una zona molt complicada, es recomana circular lentament i amb precaució per l’ample fins a un lloc completament segur, encara que sigui a costa de destrossar més la roda, ja que de totes maneres aquesta roda haurà de ser substituïda per una nova.
  • En el cas de trobar-nos amb un accident on puguem ajudar i socórrer els ocupants del vehicle, cal seguir el mateix protocol de seguretat i després ajudar en el necessari.

Prevenir és la clau per a un viatge segur! A Rodi Motor Services t’animen a mantenir revisions periòdiques per evitar avaries en carretera. Segueix els nostres consells per actuar en cas d’emergència i recorda que la seguretat comença amb la precaució. No oblidis portar la teva armilla reflectant i senyalitzar correctament. A Rodi, cuidem el teu vehicle i del teu benestar a la carretera. Confia en nosaltres per a un viatge sense contratemps!