Com has de col·locar les cadenes correctament

Dijous, 08 de Febrer del 2018
Consells

Amb el temporal de neu d’aquests dies, hem comprovat que molts dels conductors de vehicles que s’han vist sorpresos per la neu no sabien col·locar correctament les cadenes. T’expliquem com ho has de fer.

Com has de col·locar les cadenes del cotxe


Comença a nevar, cada vegada és més complicat circular bé... i tu amb els pneumàtics d’estiu! Sort que portes les cadenes al maleter.

El primer que has de fer —tot i que sembli obvi— és aparcar a un costat de la carretera on no dificultis la circulació ni molestis ningú. Posa’t l’armilla reflectant i senyalitza la zona amb el triangle d’emergència.

Un cop degudament estacionat, procedeix a col·locar les cadenes. Has de tenir paciència perquè, si no ho has fet mai, no saps quan de temps trigaràs a col·locar-les. Has de saber que les cadenes es fixen a les rodes motrius. Per tant:

  • Si el teu cotxe és de tracció, col·loca-les a les rodes del davant.
  • Si el teu cotxe és de propulsió, col·loca-les a les rodes del darrere.
  • Si tens un 4x4  de tracció integral, col·loca-les als quatre pneumàtics.

COM HAS DE COL·LOCAR LES CADENES DEL COTXE

1. El primer que has de fer és estirar bé les cadenes al terra per comprovar que no s’hi ha format cap «nus».
2. Desprès de col·locar les cadenes sobre el pneumàtic, hauràs d’estirar el cable d’acer per darrere de la roda i enganxar-lo. 
3. Continua estirant el cable, aquest cop sobre la banda de rodament, i desplaça el cotxe uns centímetres per acabar de cobrir la resta de la roda.
4. Enllaça els enganxalls amb els tensors. Torna a desplaçar el cotxe uns metres més per assegurar-te que les cadenes han quedat ben subjectes.

TIPUS DE CADENES PER A PNEUMÀTICS

A banda de les cadenes metàl·liques de tota la vida, n’hi ha de més tipus:

  • Cadenes tèxtils: són unes fundes per a pneumàtics que resulten molt més fàcils de col·locar que no pas les cadenes metàl·liques. Cal rentar-les després fer-ne ús i el gran inconvenient és que es degraden amb molta més facilitat. Pots trobar més informació aquí.
  • Cadenes mixtes: són més cares perquè combinen la facilitat de muntatge de les cadenes de tela (no tenen tensors) amb l’eficàcia de les cadenes metàl·liques.  

RODI MOTOR SERVICES et recomana

Abans de comprar les cadenes, assegura’t que s’ajusten correctament als teus pneumàtics, perquè, com ja saps, no tots són de la mateixa mida. 

Tingues en compte que les cadenes poden danyar el pneumàtic sempre que no s’ajustin correctament (o que s’ajustin massa, cosa que provocaria una pressió excessiva).

També has de tenir en compte la quantitat de neu que hi hagi acumulada a la carretera i treure les cadenes sempre que no siguin necessàries. Si circules directament sobre paviment amb les cadenes posades pots provocar que es clavin a la goma i que la deformin o la tallin.

Des de RODI recomanem l’ús de pneumàtics de neu sempre que la temperatura sigui inferior a 7 ºC. No has d’esperar que nevi per canviar-los i podràs oblidar-te de les cadenes!

PUJA